Miljøbutikken på Snarøya
I august åpnet NorgesGruppens Spar-kjede sin første miljøbutikk på Snarøya i Bærum. Her har man fokusert på CO2-fotavtrykk og klimavennlige løsninger både utenfor butikken og innendørs. Til og med i kjøleanlegget er det bra klima.
Prosjektsjef Vegard Sletten i NorgesGruppen Eiendom kan fortelle at Spar-butikken på Snarøya er den femte miljøbutikken de bygger i NorgesGruppen. Butikken er bygget med massivtrevegger uten isolasjon, ytterveggene har solcellepaneler som gir strøm til energisparende LED-belysning inne i butikken, taket er dekket av CO2-bindende sedum, og det er brukt lavkarbonbetong i gulvet.
- I NorgesGruppen er vi så heldige at vi har eiere som er villige til å bruke litt ekstra penger på å bygge miljøvennlig, forteller Sletten.
En tommelfingerregel er at det koster cirka 20 % mer å bygge miljøvennlig, sier Sletten, men miljø er viktig for NorgesGruppen, og de har mål om å etter hvert bli klimanøytrale. Derfor tar de seg råd til denne type tiltak.
-Samtidig ser vi at lavkarbonbetong koster det samme som vanlig betong, så da blir jo valget enkelt, fortsetter Sletten. -Vi er vant med at kvalitet koster, og sånn er det foreløpig med miljø også, men det kommer til å endre seg.
Fra kaldt til varmt
VB Konnerud Rør har levert anlegg for ventilasjon, kjøling og oppvarming – et anlegg som også er med på å redusere klimafotavtrykket. Lasse Oldebråten i VB Konnerud Rør var bas på byggeplassen og forteller om en strømlinjeformet prosess sammen med entreprenøren POB og NorgesGruppen Eiendoms prosjektledere.
-Vi installerte et system som lagrer overskuddsvarmen fra generatorene i kjøle- og fryseanlegget i store vanntanker. Denne varmen blir deretter brukt til oppvarming av butikk og forbruksvann, forteller Oldebråten.
- Når vannet kommer inn til varmtvannsberederen ligger vanntemperaturen vanligvis på 4-5 grader. Men ved hjelp av overskuddsvarmen fra kompressorene kan vi forvarme vannet før det går inn i berederen, og da får vannet fort en temperatur på 20-25 grader, noe som selvsagt reduserer varmtvannsberederens strømforbruk betraktelig, forteller Lasse Oldebråten.
Alt dette er noe som reduserer butikkens strømforbruk betraktelig. Han forteller at det er første gang dette systemet blir brukt i Norge, men etter erfaringene å dømme blir det neppe den siste.
Høy kvalitet i alle ledd
Martin Aakvik er prosjektleder hos totalentreprenøren POB, og har fulgt byggeprosessen fra start til mål. Han forteller at det er spesielt gøy å sette opp denne type bygg hvor det er ekstra fokus på materialkvalitet.
-Etter hvert som det ble klart hvilke typer løsninger vi ville ha i bygget, så satte vi opp en liste over leverandører som kunne levere blant annet varmeløsninger. Vi har jobbet med VB tidligere, og de er kjent for både høy kvalitet og gode priser, så da var det ekstra gøy at vi fikk samarbeide også på dette prosjektet, sier Aakvik.
Fornøyde kunder og ansatte
Etter noen ukers drift kan kjøpmann Yngve Holm i Spar-butikken på Snarøya fortelle at erfaringene er utelukkende positive.
- De ansatte er fornøyde, jeg er fornøyd, og kundene våre – spesielt de som innser at dette faktisk er et trebygg – er superfornøyde. Jeg kunne ikke bedt om mer, smiler han.
Holm beskriver et butikklokale på 800 kvadratmetere som på grunn av tretaket kun har to søyler, og en takhøyde på fem meter. Det gir en åpen og luftig butikk med god akustikk. Nå venter han spent på første strømregning.
- Jeg har ikke mottatt regningen ennå, men jeg vet jo hva et tilsvarende konvensjonelt bygg koster å drive, så jeg forventer en betraktelig lavere sum, sier han spent.
Utenfor butikken er det brukt en miljøvennlig asfalt, som delvis består av resirkulert asfalt, noe som gir et mye lavere CO2-avtrykk enn vanlig asfalt. Det er også satt opp ladestasjoner til både sykler og biler. Totalt sett vil innovative varmeløsninger og andre miljøtiltak redusere butikkens CO2-avtrykk med rundt 60 prosent.