VB
VB Proff

God planlegging går aldri av moten

VB Aamodt VVS tror på å pushe grenser for å drive utviklingen fremover. På leilighetsprosjektet Byhaven gir det allerede gode resultater.

- Vi har god ordretilgang, og prosjektene går videre tilnærmet som normalt, sier prosjektleder Steffen Aamodt i VB Aamodt VVS. 

VB-bedriften i Søgne utenfor Kristiansand merker ingen dramatiske effekter av koronakrisen, annet enn at det sosiale arbeidsmiljøet er endret - de fleste jobber på hjemmekontor. 

Det er også litt roligere på serviceavdelingen enn vanlig, men såpass mye å gjøre på prosjektavdelingen at de som vanligvis jobber på service nå blir brukt der, forteller Aamodt. 

For to år siden endret bedriften strategi da de satset på og bygget opp en ny prosjektavdeling. Mange av prosjektene de jobber med i dag er store leilighetsbygg, blant annet Byhaven i Kristiansand med 154 leiligheter, næringslokaler og parkeringskjeller. Her gjør VB Aamodt VVS alt rørarbeidet for entreprenør Mur i Sør. 

En stor andel av leilighetene er solgt, og første byggetrinn skal være innflytningsklart allerede til høsten, og byggetrinn to til neste år. På Byhaven jobber VB Aamodt VVS uten arbeidstegninger. De bruker programmet StreamBIM og bygger etter 3D-modell. 

- Vi har vært langt fremme på teknologien på dette prosjektet. Det gjør at vi får en effektivitetsgevinst i produksjonen og mye mindre feilretting. Vi har også brukt prefabrikerte løsninger, for eksempel på sprinkleranlegg. Når du kan bruke modellen aktivt å jobbe etter, så blir det veldig nøyaktige og bra løsninger, sier Aamodt. 

At løsningen er enkel å bruke er også viktig for rørleggere, sier han.

- Først og fremst er jobben å montere rørene, ikke bruke teknologien. Vi har funnet et veldig godt samspill der som fungerer bra. Vi tror på å pushe grensene og bruke teknologien til noe godt, så kommer vi fremover, sier Aamodt.

Han peker på at det er enkelt å måle produktivitet når prosjektet er ferdig, og at på Byhaven ser det foreløpig ut til at det brukes færre timer enn vanlig. 

Steffen Aamodt er over snittet opptatt av teknologisk innovasjon - han skrev nemlig hovedoppgave om digitale hjelpemidler på byggeplassen i 2019. 

- Bare siden den gang har utviklingen gått enormt kjapt, sier han.

- Men alt handler ikke om digitalisering og teknologi, understreker han.

- Du må ikke glemme de gode gamle tingene, som god planlegging. Noen ting går ikke av moten.

VB Aamodt VVS ble startet av Steffens bestefar, Asbjørn Aamodt, på 1970-tallet. Siden den gang har bedriften vokst, og i dag teller bedriften rundt 30 ansatte. I disse dager søker de etter to rørleggere til. 

- Vi har vokst jevnt og trutt, og det planlegger vi å fortsette med. Men vi skal vokse kontrollert. Vi har ordrereserve som skal utføres, og da trenger vi folk til å utføre jobben.

Byhaven i Kristiansand

Om BIM

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering og er en 3D-modell av det som skal bygges. Det finnes BIM for hvert fagområde, altså bygg, struktur, elektro, VVS, og man kombinere dem til en tverrfaglig BIM.

Om Byhaven

Leilighetsprosjekt i Kristiansand bestående av 154 leiligheter, parkeringskjeller (over 4000 m2) og næringslokaler (over 3000 m2). Det er brukt vanntåkeanlegg til å sprinkle leiligheter og tradisjonelt sprinkleranlegg i næring og parkeringskjeller.

Totalentreprenør er Mur i Sør AS. De første leilighetene skal være innflytningsklare høsten 2020.

Om VB Aamodt VVS

Holder til i Søgne utenfor Kristiansand og har 30 ansatte. 

aamodtvvs.no

154 leiligheter og næringslokaler