VB
VB Proff

Nytt rørsystem i Kapitelberg Borettslag

Da Kapitelberg borettslag rett utenfor Skien skulle skifte ut rørsystemet for vann- og avløp etter 60 år, benyttet de anledningen til å rehabilitere baderom og vaskerom i tillegg. Resultatet er en betydelig oppgradert bygningsmasse og superfornøyde beboere.

Utskiftning av rør – et nødvendig onde for borettslaget

Borettslaget, med 62 boenheter, ble bygd i 1962. Alle leilighetene har gjennomgått perioder med utskiftning, men det har aldri blitt gjort noe helhetlig siden bygget stod ferdig. Vedlikeholdsetterslepet var stort. For å møte kravene til en yngre beboermasse, var behovet for modernisering på høy tid.  

- Det har kommet en del yngre barnefamilier nå. Utskiftningen av rør var et nødvendig onde som burde ha blitt gjort for lenge siden. Det er jo ikke sånn at holdbarheten på rør varer evig, sier leder i borettslaget Jarle Wetterhus. Han har selv bodd der siden 2003.

Wetterhus forklarer at to og to av leilighetene deler vann og avløp ved at rørene er støpt inn i skilleveggene. Utevannet har også vært delt mellom flere enheter, noe som har vært uheldig for oppsettet for skjøter og koblinger. Det at kranene ikke har vært frostsikret, har ført til mye vannskader og tette rør.

- Det er veldig merkbart at alt er fra 60-tallet her. Det er fra en annen tid, da folk hadde andre behov. Det er ikke sikkert at folk dusja hver dag eller hadde oppvaskmaskin som gikk flere ganger om dagen.

Den økende belastningen på de gamle rørene førte til at styret i borettslaget vedtok at hele vann og avløpssystemet skulle moderniseres. Borettslaget er en del av et boligbyggerlag, der det gjennomføres inspeksjon av bygningsmassen hvert år med tanke på vedlikehold. Wetterhus forteller at utskiftning av rørene har blitt diskutert ved jevne mellomrom. Siden det er et så omfattende og kostbart prosjekt, har det vært vanskelig å få alle til å enes.

 

Styrets ansvar å forvalte boligmassen godt

- Det har vært litt konflikt. Men som styret i et borettslag er det vårt ansvar å forvalte boligmassen på en god og forskriftmessig måte. Da kommer nødvendig vedlikehold inn, enten det være seg å male eller skifte ut vinduer. Rør har en garanti på rundt 40 år, derfor var det på høy tid at dette vedlikeholdsarbeidet ble prioritert nå.

Borettslaget gikk for nye rør og nye bad

Borettslaget besluttet å skifte alle rør til vann som går inn og ut av bygget. I og med at rørene ligger inne i veggen, og alt må rives til kun reisverket står igjen, ble den beste løsningen å rehabilitere alle badene samtidig.

- Alle enhetene får et speller nytt bad. I grunnpakken følger det med fliser til gulv og vegger, varmekabler, dusjkabinett, speil og skap. Beboerne kan selvfølgelig gjøre individuelle valg når det kommer til fargevalg og inventar. Alle får en base som er inkludert i prisen, men mot et mellomlegg kan folk få det akkurat som de vil.

Siden badene ligger i andre etasje og vannet går ned i kjelleren, var det naturlig å utnytte dette arealet på best mulig måte. Det betyr at alle beboerne får nye flislagte vaskerom, med varmekabler, utslagsvask og opplegg for vaskemaskin. Vaskerommet kan eventuelt gjøres om til et bad nummer to, dersom enkelte skulle ønske det.  

- Rehabiliteringen har medført en økning i husleia på 1500 kroner. Det er klart det har vært litt delte meninger, og det er ikke alle som var positive til dette i utgangspunktet. Da er det gledelig at resultatet blir så bra.

Nye rør fører til nytt uteområde for borettslaget

I og med at det graves foran alle leilighetene benytter borettslaget anledningen til å få isolert inngangen. Det betyr fasadeendring med nye inngangspartier, trapper og takoverbygg.

Enhetene rehabiliteres i tur og orden. Per i dag er de kommet halvveis og alt skal stå ferdig i desember til neste år. Men det er en omfattende prosess. Det tar rundt 8 uker å ferdigstille en boenhet.

- Det er mulig å bo der, selv om arbeidene pågår, og noen har gjort det. Vi har heldigvis tilgang på et brakkerigg med toalett, dusj og vaskemaskin. Men du er uten vann i nesten 7 uker, det er jo klart at det er en utfordring.

 

Lang erfaring med rør og avløp i borettslag

Det er Skien Rørleggerforretning som utfører oppdraget. Wetterhus forteller at borettslaget er meget fornøyd med jobben som utføres.

- Vi er veldig glade for at vi ikke har tatt på oss dette ansvaret selv, og at prosjektlederen er rørlegger. Dette hadde vi aldri klart på egenhånd, for da skal du virkelig ha kunnskap. Det er veldig mange ting å forholde seg til hvis du skal gå forskriftsmessig frem.

- Vi har holdt på med rør og avløp i borettslag siden 2006. Det er jo noe mer omfattende med så store prosjekter der rørsystemene gjerne henger sammen, sier prosjektleder André Lillefjære i Skien Rørleggerforretning.

I tillegg blir det endel ekstra arbeid i form av informasjon og rådgivning til beboere. Når 62 boenheter skal ta stilling baderomsmøbler og fliser samtidig, er det mange spørsmål som må besvares.

- Jeg jobber mye på kveldstid, da. Det har vært en del spørsmål i dette prosjektet. Det handler mye om valg av produkter, og da hjelper jeg selvfølgelig de som spør. Resultatet er veldig fine bad, og ingen klager, sier Lilleheie.

Når du skal ha rørleggere på jobb i borettslaget over lang tid, er det viktig at samarbeidet mellom beboere og håndverkere fungerer bra. En hyggelig tone og åpen dialog er et lyspunkt i en periode som tidvis kan oppleves som krevende.

- Vi er alltid veldig hyggelig mot folk vi møter. Det faller oss helt naturlig. I dette prosjektet her har vi bare fått positive tilbakemeldinger. Ikke rent sjelden blir vi servert kaker og vafler fra trivelige beboere, sier Lilleheie.

Trenger du råd og veiledning for hvor du bør starte med ditt prosjekt?

Skien Rørleggerforretning på plass i Kapitelberg borettslag.

Nytt bad under arbeid i borettslaget

Fornøyd beboer med nytt fordelingsskap og nye rør.

Leder i Skien Boligbyggelag

Nytt bad med sorte detaljer

Webinar om vedlikehold, lover og regler i borettslag

Sitter du i et styre  i et borettslag eller sameie kan det være mange spørsmål knyttet til VVS og røranlegg. Og hvordan prioritere? Det svarer vi på i dette webinaret.

 

Meld deg på webinar