Finn rørlegger

VBs vei fra kjede til konsern

VVS-bransjen er sentral i det grønne skiftet, og står foran en spennende utvikling med fokus på profesjonalisering, teknologisk utvikling, konsolidering og nye samarbeidskonstellasjoner.

 Medlemsbedriftene og eierne i VB har nylig bestemt at kjeden skal gå fra å være en kjede til å bli et konsern. Som rørlegger-eid konsern vil VB være i en unik posisjon med tanke på å håndtere, og være med å drive, endringene VVS-bransjen står overfor. VB vil være i stand til å øke digitaliseringstakten, styrke rekruttering og intern kompetanseutvikling, og jobbe mer systematisk og kraftfullt med bærekraft.

Dagens VB-medlemmer kan gå inn i konsernet med egen bedrift, eller de kan la bedriften være tilknyttet konsernet gjennom konseptet "VB Partner", som minner om dagens kjedetilknytning.

Prosessen med å etablere det nye konsernet startet april 2021, da styret fikk mandat fra medlemsbedriftene og eierne av VB-kjeden til å utrede ulike strategiske muligheter for fremtidens VB. November 2022 stemte 88 prosent av VBs generalforsamling for konsernforslaget som lå på bordet, etter en grundig prosess med systematisk involvering av eierne.

VB blir formelt et konsern når transaksjonene er gjennomført i andre kvartal 2023. Integrasjonsarbeidet startet i januar 2023 og den praktiske overgangen fra kjede til konsern vil skje gradvis i løpet av 2023. Anders Almestad blir øverste sjef i VB-konsernet. 

Når VB går fra å være en rørleggerkjede til å bli et konsern innebærer dette rent praktisk at dagens kjedemedlemmer selger sin virksomhet til VB, der betalingen skjer i form av lånefinansierte kontanter og aksjer. Fordi deler av oppgjøret skjer i aksjer, vil dagens VB-eiere fortsette å være eiere i konsernet VB. Medlemmene som ikke ønsker å selge virksomheten, kan bli værende i et kjedesamarbeid med VB gjennom konseptet "VB Partner", eller være tilknyttet kun gjennom et innkjøpssamarbeid, "VB Alliert". Det har vært viktig å finne en løsning hvor det er plass til alle dagens medlemsbedrifter; både de som ønsker å selge virksomheten sin og bli en integrert del av konsernet, og de som ønsker å fortsette å være tilknyttet konsernet på en måte som ligner på dagens kjedesamarbeid.

De neste månedene skal de individuelle VB-bedriftene ta stilling til om de ønsker å bli en integrert del av konsernet, eller om de vil være tilknyttet som partnerbedrifter.

VB-konsernet skal skape verdier for eiere, ansatte og kunder gjennom fokus på kvalitet og fagkompetanse, en tydelig posisjon på bærekraft og teknologisk utvikling, og gjennom vekst, både organisk og gjennom oppkjøp. I tillegg vil en konkurransedyktig kostnadsstruktur og effektivisering være viktige verdidrivere. Konsernet vil rette seg mot både privat- og proffmarkedet, inkludert næringsbygg, skip, oppdrettsanlegg, skoler, sykehus og andre offentlige bygg. For å begrense den operasjonelle risikoen, vil selskapet i første omgang konsentrere seg om små og mellomstore prosjekter.

VB-konsernet skal være av rørleggere, for rørleggere. Faget skal stå sterkt og det skal etableres en organisasjon med korte beslutningslinjer og fagpersoner i ledelsen. Organisasjonsmodellen skal sikre at strategisk og operasjonelt viktige støttefunksjoner organiseres i henholdsvis stab og linje. Et viktig prinsipp er at organiseringen skal være desentralisert og at beslutninger som kan tas ute i regionene og avdelingene delegeres ut, enten på operativt nivå eller i nasjonale støttesentre som skal ledes fra regionene. Hovedkontoret skal ha primæransvaret for nasjonale støttefunksjoner som best leveres fra et felles sentralt miljø, slik som administrasjon, HR og kompetanse og IT/digitalisering.

Vil du være med å bygge det nye konsernet?

Se våre ledige stillinger her