VB

Ryggen holder oss oppe, i medgang og motgang

Du backer vel ikke ut når det handler om å ta vare på den?  

Ryggen er ryggraden, bokstavelig talt, i alt vi gjør som håndverkere. Det er den som holder oss oppe, både i medgang og motgang – og som tar de virkelige løftene for oss. 

Hva vi bør og ikke bør gjøre

Unngå å løfte feil. Litt selvfølgelig kanskje, men å bøye knærne når vi løfter tunge ting er ikke alltid nok. Bøy hoftene også. Hold brystet fremover, og hold skuldrene på linje med hoftene. Hold alltid det du løfter så tett inntil kroppen som mulig.

Unngå vridninger og repetitive bevegelser. Se alltid om du kan utføre jobben i en annen posisjon hvis det innebære slike bevegelse.

Prøv å unngå stress. Lær deg noen enkle avspenningsøvelser, for stress setter seg i musklene.

Hva hvis ryggen sier ifra høyt og tydelig

Som sagt, de aller fleste ryggsmerter trenger ingen behandling. Det som hjelper er å bevege seg så normalt som mulig. Ikke avlaste, men belaste ryggen altså. 

Men hvis vi har tiltakende nevrologiske symptomer, som økende svakhet i muskulaturen i beina, følelsestap i seteområdet eller endret funksjon i blære og tarm, er det viktig å ta kontakt med lege eller legevakt med en gang. Det samme gjelder dersom du ikke klarer å finne en eneste stilling som reduserer dine smerter. Da skal man ikke se det an. Ha en fin dag alle VB-ere! 

Rygg er en del av VBs eget HMS-program "Forsiktig, Verdens Beste” - en positiv holdningskampanje som skal motivere til riktige holdninger og gode valg som får jobben gjort på en sikker og trygg måte.