Varmtvannsberedere

Omkring 20% av strømutgiftene i en bolig går med til oppvarming av vann som vi bruker når vi dusjer, håndvask og lignende. Varmtvannsberederen trekker mye strøm, men all energien kommer ikke deg til gode. Det kan du gjøre noe med.

Helst bør du plassere berederen slik at varmen den avgir kommer huset til gode. Ikke slå av varmtvannsberederen i forbindelse med ferier eller i perioder du er borte fra hjemmet for å redusere energibruken. Ifølge Sintef Byggforsk har ikke dette særlig stor effekt. En 200 liters bereder med skumisolasjon vil spare inntil 300 kWh pr. år, sammenliknet med en bereder som er mer enn 15 år gammel og isolert på tradisjonelt vis. Større beredere kan gi ytterligere innsparing. Sørg for god isolasjon av rørføringer til berederen, da reduserer du varmetapet.

Til enkelte typer med vannforbindingen på toppen av beredere, kan du også få et toppstykke som isolerer berederen ytterligere. Noen nyere modeller har dette også integrert. Da kan du enkelt spare opp til 100 kWh pr. år.

Varmtvannsbereder med integrert lekkasjesikring.