Radiatorer

Radiatorer er den eldste og fremdeles mest utbredte løsningen i norske hjem med vannbåren varme. Du kan i dag velge mellom et stort utvalg i ulik design som passer inn i et moderne interiør.

Du kan i dag velge mellom et stort utvalg i ulik design som passer inn i et moderne interiør. På markedet finnes det gulvvarmesystemer som kan kombineres med radiatorer, f. eks. på soverom. I nye hus er en mye brukt løsning å installere vannbåren gulvvarme i første etasje, på badet i annen etasje, og installere radiatorer i enkeltrom i annen etasje. 

Dette alternativet er også interessant ved ombygging av eldre hus. Skal du pusse opp et gammelt hus og bryte opp gamle gulv, kan du benytte anledningen til samtidig å installere gulvvarme. I rom der gulvene beholdes, kan du installere radiatorer. Det er mulig å gjøre en del av monteringsjobben selv, men resultatet må godkjennes av installatør med ansvarsrett. 

Dersom du ønsker å etterinstallere vannbåren varme i en bolig som tidligere har benyttet panelovner eller elektriske varmekabler, er det som regel enklere og rimeligere å installere et radiatorsystem fremfor vannbåren gulvvarme.

Radiatorstyring

Styring av romtemperaturen er et enkelt og rimelig tiltak for å spare energi i din bolig. Du kan enkelt styre dine radiatorer og vannbåren gulvvarme, enten det er et eksisterende anlegg eller om du skal installere et nytt. Du kan oppnå en energieffektivisering på rundt 10 til 15 % med riktig styring av romtemperaturen i din bolig. Bare ved å senke temperaturen om natten med 3 - 4 grader, vil du kunne spare 5 % av ditt energiforbruk.

Hvis du i tillegg senker gjennomsnittstemperaturen i huset med 1 grad, kan du også spare 5 %.

Ved hjelp av effektiviseringstiltak kan Norge frigjøre hele 20 % av landets strømforbruk, viser en energieffektiviseringsrapport fra Bellona og Siemens.
Dette tilsvarer absolutt alt strømforbruk i én million husstander.

Økte avgifter og endret livsstil er ikke de eneste mulighetene for å redde miljøet. Rapporten fra Bellona og Siemens viser at teknologien kan gjøre jobben for oss. Vi trenger ikke å vente på utvikling av ny teknologi, men vi kan frigjøre store mengder energi ved å benytte teknologi som allerede finnes.

Trådløs styring av radiatorer

Synco Living startpakke fra Siemens inneholder alt du trenger for å styre både radiatorer og vannbåren varme - enten du skal rehabilitere eksisterende varmeanlegg eller installere nytt. Alle komponentene er trådløse og dermed blir det ingen kabler eller hull i veggen. Med startpakken kan du styre fra en til seks radiatorer og vannbårne gulvvarmekurser.  En romtermostat kan styre to soner, for eksempel to soverom, hvorav sone 1 kan være for radiatorer eller gulvvarme. Føleren i radiatorregulatoren for sone 2 gjør at du likevel kan ha forskjellig temperatur i rommene. Romtermostaten er svært nøyaktig, med avvik på +/- 0,2 grader. Temperaturene stilles inn i romtermostaten.