Finn rørlegger
VB
Om VB

- Som rørlegger utgjør du en forskjell hver eneste dag

Aslak Johnsen Åslid ville ikke jobbet noe annet sted enn i VB. Men han skulle gjerne hatt en annen tittel på svennebrevet. 

Det finnes en meme, en internett-vits, som ofte blir delt i håndverkermiljøer. Den handler om at en håndverker ikke kan passere et bygg uten å peke og si “Det har jeg bygget.” 

– Den er helt reell. Du blir stolt av byggene du får på merittlisten din, det å få sette ditt preg på bybildet, sier Aslak Johnsen Åslid (37), prosjektleder i VB Rørlegger Torgersen.

Det er ikke få store prosjekter VB Rørlegger Torgersen har satt sitt preg på i regionen: Rehabiliteringen av Tou Scene, rørarbeidet i nye Sandnes Rådhus, ny videregående skole på Bryne. For tiden legger de også vannbåren varme i den 900 år gamle Domkirken i Stavanger hvor hver detalj må godkjennes av riksantikvaren.  

– Å jobbe i et lite firma skaper lokal tilhørighet. Veien til ektefølt eierskap er kortere enn i et stort firma. Jeg har fått være med på bygg, service, rehabilitering av bad, egentlig alt innenfor rørleggerfaget, sier Aslak. 

Han kjører ikke rundt i servicebil og bytter servantbatterier hjemme hos folk lenger. Ei heller er han på byggeplass og monterer sprinkleranlegg. Noe kan han savne, menneskemøtene og kaffekoppen, det å gjøre en forskjell for eldre og ensomme med besøket sitt. Kameratskapet og samholdet på byggeplass, friheten i å legge opp sin egen arbeidsdag med egen bil.

Nå har Aslak kontor og PC, på veggen henger et innrammet svennebrev som rørlegger, et diplom/kursbevis fra VB Trainee og et kursbevis med tittelen han har akkurat nå: VB Prosjektleder. 

Det burde stått noe annet på svennebrevet, synes han. Mer om det senere. 

Interessert å i jobbe VB Gruppen? Se mer her

Nye utfordringer, økt mestring

Stillingen som prosjektleder har han hatt siden januar i år.

– Noen dager føler jeg meg som en lærling igjen. Det er veldig kjekt å få bryne meg på noe nytt, utvikle meg, men med tryggheten av den tekniske kompetansen i bunnen. 

Han jobber med anbud, fakturering, følger opp kunder, gir råd. Mestringsfølelsen kommer når han har levert et godt prosjekt, hvor prosessen har gått knirkefritt og kunden er fornøyd. 

– Jobben min er å skape en best mulig kundeopplevelse og levere riktige tall til bedriften. Utfordringene har økt, men det har også gleden ved å få jobben godt til. Jeg trives veldig godt der jeg er akkurat nå, sier han. 

Som ungdom gikk Aslak på mekanisk grunnkurs uten særlig formening om hva han ville bli. Han vurderte litt, tenkte litt. Elektro ble for mye ledninger, for lite oversikt. Strømmen var for usynlig. Tømring og sveising ble for statisk. Men rør!

– Med rør og kjøling bygger du noe som lever. Du jobber med masse i bevegelse, og du kan se hvor det lekker, i motsetning til en elektriker som må søke seg frem til feilen. Du sender noe gjennom et rør, og så skjer det noe i andre enden. Det er levende, i bevegelse, sier han. 

Les også: Slik blir du rørlegger

Evig vilje til utvikling

Han tok svenneprøven og fikk svennebrev som rørlegger og begynte å jobbe hos Torgersen i 2005. Etter noen år ble han rastløs, sulten på endring. Han omskolerte seg til boredekksarbeider og fikk jobb i Nordsjøen. Så kom oljekrisen med sine nedbemanninger. Skulle han prøve noe annet? Han tenkte på steinknusing, jobbe med store maskiner. Men noe trakk ham til Torgersen igjen. De hadde beholdt kontakten, tonen var god. 

Men året var 2016, og tidene var dårlige også i rørbransjen, det var nedbemanninger der og. Likevel tok de en sjanse og ga ham jobb, og så begynte de å satse på forsikringsjobber. Pilene begynte å gå oppover igjen.

– Da jeg kom tilbake sendte sjefen meg på kompetanseprogrammet VB Trainee. Da så jeg hva VB hadde blitt, det er en så god gjeng med en evig vilje til å utvikle seg. Det ligger så mye bra bak VB-logoen, sier han, og fremhever kompetanseprogrammene, markedsmateriellet og ressurssenteret som fordeler med å jobbe for rørleggerkjeden. 

Særlig VB Dagene, det årlige samlingspunktet for alle som jobber i VB, er et høydepunkt.

– Det å treffe så mange rørleggere og prosjektledere fra fjern og nær og se med egne øyne hvor mange som jobber i denne kjeden, det gir en stolthetsfølelse. Jeg kunne aldri tenke meg å bytte kjede. VB jobber for at medlemsbedriftene skal gjøre det bedre og bedre. Du har flere støttestendre rundt deg enn når du står alene. 

Se ledige stillinger i VB her

Rørleggerens navn og rykte

Aslak har mange gode ord om både yrket og bransjen sin. Og mener mange har feil oppfatning av rørleggeryrket. Han sukker.

– Det er mange som tenker på rørlegger som et “skittent” yrke på grunn av avløp og kloakk. Vi er jo innom det og, men det er så mye, mye mer. I produktkatalogen for rør er det 77 000 forskjellige rørdeler. Alt det er ikke avløpsdeler. Vi har vanlig sanitær i hus, sprinkler, varme, kjøling, det er så mange faggrupper innenfor vårt fag, sier han. 

Han minner også om at leger må borti mye mer ubehagelige situasjoner i løpet av en arbeidsdag, men har likevel mye høyere status i sosiale lag. Han tror en tittelendring kunne vært med på å øke statusen for rørleggeryrket.

– Jobben som rørlegger har utviklet seg så enormt at det burde stå VVS-tekniker på svennebrevet. Du gjør så sinnsykt mye mer enn å bare legge rør rundt omkring. Vi jobber med verdens viktigste ressurs, rent vann. Vi utgjør en forskjell hver dag. 

Det har vært en rivende teknologisk utvikling i bransjen, noe Aslak sier han gjerne skulle visst tidligere. 

– Hadde jeg visst det kom til å skje så mye nytt hele tiden, nye prosjekter, rørsystemer og verktøy hvert år - da hadde jeg kanskje droppet årene i olje. Rørbransjen utvikler seg enormt. Jeg tenker stadig “det kan jo ikke bli enklere nå”. Og så blir det det. Jeg er spent på hvordan det er om fem år, sier han. 

Fokus på rekruttering

Norge trenger 4500 rørleggere innen 2030. Derfor er rekruttering til rørfaget et viktig fokusområde for VB Gruppen de neste årene. Aslak synes det er givende å lære opp ungdom.

– Han som er rørlegger på prosjektet mitt i dag, hadde jeg med som 16-årig utplasseringselev i sin tid. Jeg har sett ham vokse til å bli en kjemperessurs med svennebrev. Å følge den prosessen og løfte gode folk er utrolig fett. 

For å få ungdommen til å ville fortsette i rørbransjen mener Aslak det er viktig at bedriften tar dem med på spennende jobber og ikke setter dem til å feie gårdsplassen.

– Du må vise dem hvor gøy jobben kan være. 

Til unge folk som skal velge karriereretning, eller til voksne som vil prøve noe nytt, har han en tydelig oppfordring: 

– Revurder alt du har trodd om rørlegger, kom og prøv. Mer sier jeg ikke om den saken. Punktum. 

Men like etter har han ombestemt seg, han kommer på at han likevel har mer å si om saken:

– Du kan bli rørlegger eller bli VB-rørlegger. Jeg har prøvd begge deler, og jeg ville alltid valgt sistnevnte.

Foto: Line Owren Fotografi, @lineowrenfotografi

Fakta om VB Rørlegger Torgersen

Rørleggerbedrift etablert i 1915, som den første rørleggeren i Sandnes. 

Har i dag 26 ansatte. Pusser opp bad og installerer og gjør service på sanitæranlegg, varme- og kjøleanlegg og sprinkleranlegg. 

www.rorleggertorgesen.no

Aslak i samtale med kunde hos Rørlegger Torgersen
Rørleggeryrket handler om mer enn avløp og kloakk. Mye, mye mer.
Aslak har mange gode ord om både yrket og bransjen sin.