VB
Hytte

Henter varme fra sjøen på hytta

– Her kan vinterstormene rase og vi kan sitte inne og ha det varmt og godt, vel vitende om det nettopp er fra det frådende havet vi henter varmen.

– Dette er en fantastisk måte å utnytte tomteforholdene på, sier den begeistrede hytteeieren, Johannes Sandvik.

Hytta på Stord ligger like ved fjorden ­– et godt utgangspunkt for å vurdere bruk av sjøen som energikilde. VB Hatlevik Rør har hatt flere lignende prosjekt i området, og etter å ha sondert de stedlige forholdene fant de sjøvarme til å være en god løsning også for familien Sandvik.

Hytteeier Sandvik er godt fornøyd:

– Gjennom et sinnrikt rørsystem har vi fått vannbåren varme i alle gulv, og det er en snill og behagelig varme som kan stå på året rundt. Når vi reiser skrur vi bare termostaten litt ned for å holde lunken. Hva vi sparer inn på strømutgiftene har jeg ikke regnet på, men det er i alle fall 50 prosent. Miljøvennlig er det også, og det forsterker den gode følelsen. 

Slik fungerer det:

En kollektorslange er lagt ut i sjøen ca. 400 meter fra land. Der fanger den opp temperaturforskjellen på vannet som går ut og inn, og dette overføres i neste omgang til en varmepumpe som produserer varmtvann til oppvarming og varmtvannsbereder. Energieffektiviteten avhenger av lengden på kollektorslangen, i tillegg til varmepumpens effekt.  

Noe for deg?

De stedlige forholdene avgjør hvordan du best kan utnytte energien du har på egen tomt. Kontakt din VB-rørlegger, så finner vi den beste løsningen for akkurat deg.

Behagelig varmt bad med vannbåren varme.
Sjøkollektor og varmepumpe gir behagelig inneklima.

Arbeid:

Sjøkollektor og varmepumpe 

Sted:

Stord, Hordaland 

Arbeidet er utført av:

VB Hatlevik Rør

Varmepumper og systemer for gulvvarme