VB

Derfor fryser kvinner lettere

Hva som er den ideelle innetemperaturen, kommer definitivt an på hvem du spør. Kampen om termostaten er høyst reell i norske vinterhjem, og som regel er det kvinner som skrur den opp – mens menn skrur den ned igjen. Men hvorfor er det slik?

 

Det er, selvfølgelig, mange årsaker til. I tillegg til at det også finnes kalde menn og varme kvinner der ute også – rett skal være rett. Men, det er ikke en myte at kvinner fryser lettere enn menn. 

Større varmebehov

En nederlandsk undersøkelse fra 2015, konkluderte med at det i hovedsak er biologiske årsaker som gjør at varmebehovet er større hos kvinner enn hos menn. Menn har ofte større kroppsvolum, høyere forbrenning og mer muskelmasse enn kvinner – noe som gjør at de rett og slett kan produsere mer varme enn kvinner når de sitter i ro. 

Den samme undersøkelsen viste også til at den temperaturen kvinner anser som mest komfortabel er 25 grader – og dermed hele 2,5 grader høyere enn hos menn. 

Fryser du i ditt eget hjem? Finn din nærmeste VB Rørlegger her 

Kaldere hud

Også fysiolog Randi Eidsmo Reinertsen ved NTNU og Sintef trekker fram årsaker som mindre kroppsvolum og mindre muskelmasse som årsaker til at kvinner fryser fortere enn menn, men nevner også en annen fysiologisk årsak: Blodårene i huden trekker seg sammen ved kulde for å holde lenger på varmen, og dette skjer raskere hos kvinner enn hos menn – da blir huden kaldere og man fryser lettere.
Les hele intervjuet på forskning.no

Hva er anbefalingene?

Norges astma- og allergiforbund anbefaler 20-22 grader, og cirka 5 grader mindre på soverommet. Anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) er 18-20 grader innendørs. 

For høy temperatur kan gjøre deg trøtt og uopplagt, i tillegg til at det kan gjøre deg mer følsom for forurensninger i luften (som f. eks. svevestøv). Å ha det for kaldt kan gjøre at revmatiske plager blir verre, og noen blir mer mottakelige for infeksjoner. 

Hva kan VB bidra med?

  1. Oppvarmingsløsninger!
    Ved å velge riktig oppvarmingsløsning til boligen din, kan du varme opp huset på en måte som er ideell for både komfort, helse og inneklima der du bor. Et eksempel på dette er ulike løsninger for gulvvarme – som gir direkte varme gjennom føttene samtidig som den fordeles jevnt i rommet. Da kan innetemperaturen normalt holdes 2-3 grader under det som må til for å få tilsvarende varmeeffekt med elektriske panelovner eller radiatorer. 

  2. Varmestyring
    Vi leverer flere moderne styringssystemer for varme, der du enkelt kan styre oppvarmingen for å holde jevn, god og riktig temperatur i forskjellige rom i boligen din. På den måten får du økt komfort samtidig som du sparer energi.

  3. Bytt ut luften, ikke varmen!
    Riktig ventilasjon er et viktig bidrag til inneklimaet, særlig med boliger som blir bedre og bedre isolert – og dermed stadig tettere. Nyheten Bosch Vent 2000 Det er et effektivt system for å oppnå god ventilasjon i boligen din, med frisk luft og optimalt inneklima som resultat. Les mer om systemet her.