Verdens beste hender

En utstrakt hånd, håndverker! Hendene våre sitter ved enden av underarmen og, takket være tommeltotten, gjør de oss i stand til å gripe. Det skiller oss mennesker fra de fleste andre skapningene på denne jorden. 27 knokler, en rekke muskler, sener og nervetråder på hver hånd sørger for dette. For oss i VB er hendene ekstra viktige: de gjør ganske enkelt at vi kan få gjort jobben vår som håndverkere. Ingen hender, ingen jobb.

Vi styrer våre hender fra hjernen – som alle andre bevegelige kroppsdeler. Det som gjør hendene, eller fingrene så spesielle er at det ikke er noen muskler inne i fingrene. Musklene som bøyer fingerleddene er plassert i håndflaten og oppover på midten av underarmen og er ‘koblet’ til fingerbein med sener, som trekker på og flytter fingrene som strengene på en marionettedukke.

1 av 3 ulykker inkluderer hendene. Og svært ofte er det håndholdt verktøy som brukes uten hansker som forårsaker skaden på hendene! Det er også mye som skjer med hendene som vi heller ikke bryr oss om – et lite kutt her, et dunk der eller en klemt tommel en tidlig morgen – vi tenker altfor lett at det “er en del av jobben”. Men, for en håndverker er det svært kortsiktig og ganske dumt å tenke slikt, er det ikke?

Bruk hodet, bruk hansker – så kan du holde styringen på hendene dine i mange, mange år fremover. Det er nok av mennesker der ute som trenger en hjelpende hånd. Sørg for at du har en velfungerende en til dem! Derfor er hender tema denne gangen – og dere skal alle tilbake til klasserommet igjen. Nå ringer det inn til Jasmins hanskeskole! Og vi har også laget en uformell hansketestplakat – skriv den ut og heng opp i pauserommet.

Hilsen VB Ressurssenter

PS. Det er bare ett annet sted på kroppen som har større tetthet av nervetråder og derfor er mer følsomt. Say no more!