Privat Proff
VB
God energi

Vann- og energiregnskapet

I Norge er det ikke vits å spare på vannet. Vi kan bruke så mye vann vi vil, det koster det samme uansett…eller?

Jo da, i de fleste norske kommuner betaler du en fast avgift for vann som beregnes ut fra arealet på boligen din. Hvor mye du betaler avhenger av hvor i landet du bor, og det å flytte til en annen kommune fordi de har lavere avgifter er ikke et spareråd vi i VB bruker så hyppig akkurat! Når det er sagt, så er det flere grunner til å spare vann likevel.

20 bøtter vann om dagen

Alle er forskjellige, men i gjennomsnitt bruker hver av oss nærmere 200 liter vann hvert eneste døgn. Dette tilsvarer rundt 20 vaskebøtter, og ti av disse "daglige bøttene" består av varmtvann. Det er også forklaringen til hvorfor oppvarming av nettopp vann er den nest største utgiftsposten på strømregningen til en vanlig norsk husholdning.

Fordyrende faktorer 

Så, det å spare vann betyr for mange å spare penger. Beregninger fra Enova viser at en gjennomsnittsfamilie bruker omtrent 5.000 kWh per år på varmtvann, og betaler 5.000 kroner med en strømpris på 1 krone per kWh. Hvis du i tillegg har en dryppende varmtvannskran eller andre fordyrende faktorer (tenåringer som dusjer lenge kan være én av dem!), er sannsynligheten stor for at regningen er høyere enn gjennomsnittet.

De viktigste tiltakene

Vannsparende dusjløsninger, servant- og kjøkkenbatteri er de viktigste byttene du kan gjøre i hjemmet for å spare vann hver dag. I følge Enova kan man nesten halvere forbruket av varmtvann i en husholdning ved å installere vannbesparende løsninger, noe som vil vise igjen på strømregningen. Og når du likevel er i gang med vurderinger: Nyere varmtvannsberedere er langt mer energieffektive enn eldre. Kanskje det er på tide å bytte? Beredere som er eldre enn 20 år, har nådd sin pensjonsalder.

Forresten!

Noen steder i landet kan det lønne seg å installere vannmåler sånn at du istedenfor den faste avgiften til vann og avløp heller betaler for faktisk forbruk – særlig hvis dere er få personer i boligen!

Kilder: Enova, miljøstatus.no, enok.no

Les mer i VB Idé!

Inspirasjon til deg som trenger litt energi, vann og varme. Det kan også hentes hos din nærmeste VB Rørlegger, eller du kan bestille det hjem.

Les VB Idé her